Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

SYKETTÄ maailmalla: Katariina makumatkalla Japanissa!

Kirjoitettu: 12.5.2016 09:35


Lonkeroita, estetiikkaa ja ruoan kunnioitusta


Dream Teamin Katariina alkaa olla asettunut Tokioon, ja iso osa arkea on tietysti ruoka ja sen valmistaminen. Japanin lievästi sanottuna… erilainen ruokakulttuuri hieman hirvitti alkuun maailmanmatkaajaamme, mutta hänelle onkin paljastunut aivan uusi kulinaristinen maailma herkullisine makuineen ja tarkkoine kohteliaisuus- ja ruokailusääntöineen. Japanilainen ruoka on kaunista ja hyvää! Maistuisiko sinulle mustekalan lonkero?


Mustekala ja muut kumppanit


Joo, nyt ollaan oltu muuten jännän äärellä! Olen päässyt testailemaan japanilaisen keittiön tuotoksia ja erikoisuuksia nyt muutaman viikon ajan tässä vaihtolukukauden alkumetreillä ja kerrottavaa, ihmeteltävää sekä erilaisia maisteltuja juttuja on kyllä kertynyt. Tokio ja Japani yleisesti on kuuluisa aasialaisvaikutteisesta mutta silti omanlaisesta, yksinkertaisesta ja hienostuneesta ruokakulttuuristaan sekä puhtaista raaka-aineista.

Ihan suoraan sanottuna tämä varsin erilainen ruokakulttuuri jänskätti ennen tänne tulemista. Vitsailinkin kovasti, että tulen ihan kuivan kesän oravana takaisin Suomeen kun merenelävät eivät ole koskaan oikein olleet mun lemppareita, ja täällä saarivaltiossa mustekalat ja muut kumppanit ovat japanilaisen keittiön ydinraaka-aineita. Myös se, etten normaalisti käytä lähes koskaan riisiä tai nuudeleita kokkailessa, herätti pientä epäilystä. Muutunko sittenkin ihan makaroniksi? Nämä pelot on kuitenkin todettu lähes aiheettomiksi. Siis kyllä, riisiä ja mereneläviä ei pääse karkuun, mutta vaihtoehtoja löytyy vaikka ja mitä!

Noniin, tästä se alkaa! Ihan basic kalahyllyllä ihmettelyä lähiruokakaupassa…


Alkufiilikset alkupaniikin jälkeen


Illallisella izakayassa: sakea, grillikalaa ja perunasalaattia

Japanilainen ruoka on ollut todella suuri ilo aisteille ja päivittäiset ruokailuhetket on nousseet vielä suuremman odotuksen rooliin kuin koto-Suomessa! Siis aijai mitä herkkuja! Tokion kadut ovat täynnä ravintoloita, joiden menu vaihtelee perinteisestä japanilaisesta muihin Aasian maihin. Ruokailuhetket ovat paikallisille erittäin tärkeitä ja ruokailukulttuuriin kuuluukin todella monia sääntöjä ja tapoja, joita on hyvä länsimaalaisenkin noudattaa. Esimerkiksi syömäpuikkojen asennolla, riisikipon sijainnilla ja kohteliaisuudella on tärkeä asema. Myöskään kävellessä tai metrossa ei saa ruokailla, se on epäkohteliasta ruokaa ja sen valmistajaa kohtaan. Ateriat ovat esteettisesti kauniita: kupit ja kipot ovat ojennuksessa, ruoat on paloiteltu huolellisesti ja siististi sekä aseteltu kauniiksi kattauksiksi.

Ruoka ei tyypillisesti ole tulista tai mausteista, mutta runsaan soijan käytön vuoksi suolaista. Rasvan käyttöä ei korosteta, paitsi friteeratuissa ruuissa kuten esimerkiksi tempurassa. Yllätyksenä itselleni on ollut niin sanotun länsimaisen ruoan… voisiko jopa sanoa puuttuminen. Joitakin harvoja pitsa- ja pastapaikkoja olen nähnyt, mutta muutoin kaikki on hyvin pitkälti paikallista ja muihin aasialaisiin ruokaperinteisiin nojautuvaa. Ravintoloiden hintataso on yllättävänkin vaihteleva, joten hintatietoiseksi kannattaa opetella heti alusta alkaen. Pääosin kelpo nuudeliaterian saa jo reilulla kolmella eurolla, kalliimmat ateriat ovat kymmenen euron luokkaa. Ulkomailla kannattaakin suomalaisen hyödyntää ravintoloiden runsaus ja suhteellinen edullisuus, ja itsekin olen syönyt täällä ulkona päivittäin.

Japanilaisessa ruuassa arvostan suuresti sen puhtautta. Ruoat käsitellään huolellisesti ja raaka-aineiden säilytyksestä, tuoreudesta ja laadusta pidetään hyvää huolta. Monet japanilaiset sanovat esimerkiksi, että sushi tulisi syödä aamulla kalan ollessa vielä tuoreimmillaan. Voitteko kuvitella, että lounas on vaativimpien sushinaristien mielestä jo liian myöhäinen aika syödä yön aikana nostettua kalaa!


Raaka-aineet ja perinteikkäät annokset

Ituja, kasviksia ja lihaa ihan itse kokkailtuna 🙂


Japanilainen keittiö pohjautuu raaka-aineissa pitkälti riisiin, lihaan, papuihin, sieniin, äyriäisiin, kaloihin, tofuun, mäteihin sekä merilevään. Mausteista käytetyimpiä ovat muun muassa soija, miso, valkosipuli, wasabi ja erilaiset sipulit.

Perinteinen ateria koostuu yleensä kolmesta osasta: riisistä (tai nuudeleista), keitosta ja ozakusta, joka voi olla lihaa, kalaa, tofua tai vihanneksia. Makua annokseen tuovat soijakastike, merilevästä ja kaloista valmistettu dashi-liemi tai soijasta valmistettu miso. Kokeilemisen arvoisia annoksia ja ruokia on esimerkiksi friteeratut kasvikset ja äyriäiset eli tempura, kiinalainen nuudelikeitto ramen sekä herkullinen pannuvalmisteinen kasvisdumpling gyoza. Omat lempparit tällä hetkellä on sushi sekä grilliruoka. Kuten suomalaisetkin, japanilaiset rakastavat grillivartaita ja perunasalaattia! Onneksi näin, pääsemme kesäruokatunnelmiin myös täälläpäin maailmaa ;).


Kiinalaisen Alexin keittiössä


Eräänä iltana järjestimme asuntolallamme kokkailuillan muutaman kaverin voimin. Tällä kerralla vuorossa oli kiinalaisen Alexin suunnittelema merellinen illallinen. Valtasimme melkein koko keittiön, laitoimme padat tulille ja veitset heilumaan! Kauppakassin sisältöön lukeutui erilaisia simpukoita, mustekalan lonkeroita, jättikatkarapuja ja kahta eri kalaa, vihanneksia ja sieniä unohtamatta. Tunnelma keittiössä oli kuin Master Chefissä konsanaan Alexin jaellessa ohjeita muiden puuhastellessa ruokien kimpussa… Minä sain hommakseni kuoria katkaravut ja pilkkoa valkosipulit. Kerkesin myös nappaamaan muutaman foton!

Rosmariinitäytteinen tuntemattomaksi jäänyt fisu kuumassa grillissä kyljet suolattuna

Runsaasti valkosipulia, öljyä ja suolaa, tyypit pannulle ja loput mausteet sekaan…


Ja pannulta paljastuu…


FRUTTI DI MARE! Tässäpä yksinkertaisen kokkailutuokiomme lopputulos. Oli muutes pikkusen hyvää, vaikka rohkeninkin aluksi epäillä merenelävämenua… NAM!!

Lisää seikkailuistani täällä myöhemmin, ihanaa kesää! 🙂

-Katariina





Kommentoi